TANKS & PUMPS

(Ranger Hope © 2008, contains edits of material courtesy of A.N.T.A. publications.)

CHECK YOU PROGRESS NAME:

 

1. Sketch a simple fuel oil system.

2. Sketch a simple ballast system.

3. Sketch a simple bilge system.

4. Describe the precautions you will take when engaged in a refueling operation.

5. What are the causes of air leaks in a bilge system?

6. What are the dangerous consequences of high bilge levels?

In the following questions, circle the most correct response.

7. All fuel tanks are required to be vented to

a) another fuel tank

b) the engine room

c) the atmosphere

8. If the fuel tank vent pipe is greater than 18mm in diameter, it should be

a) made of aluminium

b) fitted with a flame trap

c) capable of being used as a filler pipe

9. Savealls are fitted below free standing tanks to

a) provide extra space for carrying fuel oil

b) collect drippings from tanks

c) provide storage space for oily rags

10. Fuel and fresh water tanks should be separated from each other by:

a) bulkhead

b) ballast tank

c) cofferdam

11. A bilge level alarm should be audible at

a) the steering position

b) crew accomodation

c) main deck

12. Back flooding of bilge systems is prevented by

a) butterfly valves

b) gate valves

c) non-return valves

13. Oily bilge water

a) can only be discharged into the sea 50 miles from the coast

b) can only be discharged into the sea 12 miles from the coast

c) can only be discharged to shore based facilities

14. Operational test of bilge pumping systems is carried out during

a) annual survey

b) two yearly survey

c) four yearly survey

15. Pipelines carrying oil should be coloured

a) black

b) golden brown

c) white

16. Pipelines carrying bilge water should be coloured

a) black

b) golden brown

c) white

17. Fire lines should be coloured

a) black

b) red

c) white

ANSWERS

1.

 

Fuel Oil System

2.

Ballast System

1 Sea inlet valve

2 Strainer

3 Isolating valve

4 Pump

5 Overboard valve

6 Discharge to bilge main

7 Suction from bilge main

8-13 Valves to various tanks

3.

Bilge System

1 Deck connection

2 Strum box

3 Non-return valve

4 Sea water connection

Understand and comply with all port regulations.

        Ensure that all personel involved with the operation, understand the systems and procedures for refuelling.

        Moor the vessel securely.

        Keep fire-fighting appliances in readiness.

        Keep clean up equipment ready.

        Plug scuppers on deck.

        Extinguish open flames or cigarettes near fuelling operation.

        Ensure tank vents are clear.

        Fuel lines should be secured to prevent movement.

        Pipe bends should be smooth and padded where they pass over sharp edges.

        If necessary ensure that lines are earthed.

        Ensure that incoming fuel is clean

        Pipe joints should not leak.

        Maintain a constant watch to monitor flow and prevent spills.

        Close filler caps after fuelling.

        Clean any spills on deck.

5.

leaking glands on pump drive shafts

        leaking glands on valves or cocks

        holes in the pipework caused by mechanical damage or corrosion

        empty compartment valves being opened or leaking thereby drawing air into the system

6.

Free surface effect on stability

        Fire hazard due to oil in the bilges

        Dangerous and explosive gases from bilges

        Slippery and dangerous surfaces to work on

        Corrosion

        Oil and water getting on machinery situated lower down

        Effect on trim, heel and draft of the ship

        Cleanliness

        Impaired visibility of lower spaces covered by bilges

7. c

8. b

9. b

10. c

11. a

12. c

13. c

14. a

15. b

16. a

17. b